error


error error error error error error error
NOVINKY 2023 HISTORIE
NOVINKY 2023
 
break
28.01.2024

ŠAMPION JOY

      Další meta splněna! O víkendu jsme s Joyem absolvovali pravděpodobně nejobsazenější českou výstavu roku - DUOCACIB Brno. Na sobotu bylo přihlášeno 46 a na neděli 44 výmaráků! Joyíkovi se dařilo skvěle, i když v sobotu se ukázalo, že od poslední výstavy v létě pozapomněl, co to znamená "předvést se". Po výstavě mu to musela Pája zase trochu připomenout... :) I tak ale od p. rozhodčího Kalicha získal ve třídě pracovní Výbornou 2, res. CAC, což byl krásný úspěch ve světle toho, že 60% psů dostalo Velmi dobré nebo i horší.
     V neděli už se mezi dalšími čtyřmi konkurenty v pracovce předvedl mnohem lépe a u respektovaného slovenského rozhodčího Ing. Jursy si vysloužil vítězství ve třídě, CAC a navrch dokonce res.CACIB!! Až po výstavě jsem zjistila, že posuzování bylo ještě přísnější než v sobotu a že Joy byl jedním z pouhých tří psů (z celkových 16!!), kteří ten den získali Výbornou! O to více si tohoto ocenění vážím...
     A tím Joy také splnil poslední podmínku pro udělení titulu
ŠAMPION ČR!! Loni absolvoval pouhé dvě národní a jednu mezinárodní výstavu, z nichž si odnesl 3x CAC, i tak jsme ale ani nedoufali, že letos bychom hned na první pokus dokončili... Dělá nám čím dál větší radost...      

break
11.01.2024
break
7.1.2024

VETERÁN ŠAMPION BOND

      A hned po Novém roce to rozjetý Bond dorazil, a to opět ve velkém stylu! Na Národní výstavě v Brně opět zářil v plemeni (Výborný 1, BOV, CACIB-V) i v závěrečném kruhu, kde tentokrát získal dokonce BEST IN SHOW VETERAN 2.místo!!!! Splnil tak poslední podmínku k udělení titulu ČESKÝ VETERÁN ŠAMPION KRÁSY!! Nejen šikovný, ale i krásný, ani se nechce napsat, že "senior"... 

break
 
break
10.12.2023

HVĚZDA BOND

      Čas neuvěřitelně letí, a tak úplně první štěňátko narozené v Greynie - Bond - vstoupilo do veteránského věku. A výstavně se mu tam daří náramně! Zúčastnil se dvou dnů TRIOCACIB Praha a po oba dva dny si vysloužil velkou chválu od rozhodčích a hodnocení Výborný 1, BOV, CACIB-V. V sobotu se také zúčastnil závěrečných soutěží a vyběhal si nádherné umístění BEST IN SHOW VETERAN 3!! Zraje jako víno, miláček náš...  

break
24.10.2023

MÁ LÁSKA JOY

      Během těch skoro 17 let, co chovám výmaráky, jsem měla vždycky jasno, že "psa do baráku nikdy, jedině fenku!" :))  A pak mě letos na jaře požádali majitelé našeho odchovánka Joye, což je (kromě jiných) brácha Carrie a Orkána, zda bych jim ho v půlce května na týden nepohlídala...
     Stačilo pár dní u nás a já jsem se do Joye doslova zamilovala. Přišel sice s více než 5 kg nadváhy a bídnou kondicí, ale ten drive a chuť do práce byly neskutečné! I pod vrstvou tuku bylo vidět, že má pěknou kostru a může z něho být krásný pes. A ta hlava! Ta mi doslova učarovala! Co mě ale dostalo nejvíc, byla jeho povaha! Doma klidný, rozumný a poslušný pes a k tomu neskutečný mazel a hračička. Venku snadno ovladatelný, ale sebevědomý a přitom k ostatním psům přátelský pes. Veliký obranář jak majetku, tak svého vůdce.
     No, co vám budu povídat! Začal mi vrtat červíček: "Sice už 4-letý pes, ale takový pes aby neměl šanci na potomky??" Zkusila jsem, zda vystavuje, vytáhla kozlík, zkusila vodu, kterou prý nemá rád... a po návratu majitelů jsem je přemluvila, abychom ho zkusili uchovnit. Sami si na to netroufli, a tak to zbylo na mně, pod podmínkou, že to stihneme za léto - majitelé si ani tak nedokázali představit zůstat tak dlouhou dobu bez Joye. Riskantní, až drzý plán, zvlášť když nejsem žádný drezér a navíc jsem v půlce léta měla jet na měsíc do lázní...
     Nicméně vše šlo jako po másle (když odhlédnu od zranění a zdravotních potíží jako psincový kašel, které nás - hlavně v závěru - dost brzdily). Navázali jsme na nějaké ty základy z Joyových štěněčích let, využili skvělých tréninků u Zuzky Čechové a i díky tomu, že je Joy rozený aportér, jsme za pár týdnů složili lesní zkoušky v I.ceně. Po lázeňské přestávce pak hned následovaly vodní práce, které sice nejsou pro uchovnění povinné, ale využila jsem pozvání organizátorů a hlavně chtěla předvést Joyovu vodu, ve které začal naprosto excelovat. A to potvrdil i plným počtem bodů! A i když závěr byl trochu napínavý, nakonec jsme stihli i ty podzimní zkoušky! 
     V mezičase jsme kromě povinné klubové zvládli i pár dalších výstav, a to s nečekanými úspěchy! Joy je nyní čekatelem Šampiona krásy ČR a budeme doufat, že se mu jej v příští sezoně podaří dokončit. Absolvovali jsme také samozřejmě jarní svod, výběr do chovu a kardiologické vyšetření - vše s ideálními výsledky. A nyní pracujeme na dalších vyšetřeních (ortopedické, oftalmologické, genetické...).
     Nicméně v tuto chvíli má Joy splněno a čekáme jen na vyřízení formalit. Neskutečná mise se podařila, i když zpětně se mi tomu ani nechce věřit. Nezbývá než doufat, že se pro něj najde nějaká nevěsta a že celá tato akce nebyla zbytečná. :)

break
20.10.2023 

DVA ROKY UTEKLY JAKO VODA....

      ... a za tu dobu se toho tady hodně událo. Asi nemá smysl se nyní rozepisovat o všem, tak snad jen to nejdůležitější:

      Moje milovaná Rorynka oslavila letos krásné 12. narozeniny! Nemůžu říci, že v plném zdraví - zlobí ji páteř a už hůř chodí, sluch už taky není, co býval, ale přesto je stále šťastná a raduje se ze života. Jídlo je sice středobodem vesmíru, ale velice si užívá i kratší procházky a je stále větší závislačka na mně. Miluje ale i nového člena rodiny - ročního vnoučka Olivera (a hlavně jemu padající zbytky jídla :) )...
   
     Mou "malou" Carinku jsem letos musela nechat vykastrovat. S těžkým srdcem, ale zachránila jsem jí tím život - měla totiž pyometru (zánět dělohy). Operace proběhla bez problémů, ale kvůli následným komplikacím byla rekonvalescence docela dlouhá. Carik je ale bojovnice, a tak - stejně jako před operací, s těžkým nálezem, na sobě téměř nedala nic znát - to zvládla a nyní je již plná sil a elánu. Užila si celkem pracovní léto a podzim a nyní bude paničce dělat doprovod na delších procházkách, protože Rorynka už tak daleko nemůže. A snad se nám poštěstí i někdy nějaký hon...
     Letos jsme bohužel přišli o Luckyho. Naše legenda se dožila krásných 12 let a 4 měsíců a život měla skutečně naplněný. S paničkou Bárou a "bráchou" Vickem pravidleně pracovali v honitbě a i jinak si užívali aktivního života. Po světě běhá spousta úspěšných Luckyho potomků, kteří výrazně ovlivňují evropský chov VOK. A ti ostatní dělají bezmeznou radost svým pánům svou prací a svými skvělými povahami. Myslím, že Lucky zůstane trvale zapsán v historii výmarského ohaře a o tom, že také v našich srdcích, jsem naprosto přesvědčena. Run free Lucky boy!
     Náš miláček Bond si kromě dalších potomků v ČR pořídil také druhý vrh v Dánsku v CHS Fieldghost. A z něho si přivezl domů synka Edmonda a spolu s pánečkem doufají, že z něho vyroste skvělý Bondíkův pokračovatel. A já jim k tomu moc držím palce!   
     Také Raulík se - co se rozrůstání výmaří populace týče - činil. Na Slovensku měl krásný vrh v CHS Tatra Rocket s krásnou vnučkou našeho Luckyho. Štěňátka se po všech stránkách moc povedla a my jen se zatajeným dechem sledujeme jízdu jednoho z nich: Coquito Tatra Rocket kromě parádních výstavních úspěchů zvítězil na podzimních zkouškách slovenského klubu chovatelů VO, kde získal i titul CACT, a ve svém pouhém roce a půl věku došel ve skvělé I.ceně na mezinárodních klubových zkouškách "pole + voda", kde si zuby vylámalo spousta mnohem zkušenějších účastníků! Gratulujeme a jen tak dál!
    
     Hvězdou těchto let byl ale jednoznačně náš slovenský drahokam Orkán. Se svou mladinkou paničkou Natálkou předvedli ve všech směrech skutečný uragán! Již dříve jsme psali o zisku jeho neuvěřitelného titulu Šampion práce. Později přidal řadu dalších parádních pracovních výsledků, z nichž nejvíce září asi jeho vítězství na III. ročníku Memoriálu Klaudia Lukáče (I.cena, 455 bodů, CACT). Aktuálně je výborným pomocníkem při praktickém lovu, ale určitě o něm a jeho práci ještě uslyšíme.
    Ani po výstavní stránce Orkán nezaostal. Získal tituly Mezinárodního šampiona krásy (C.I.B.) a Mezinárodního výstavního šampiona (C.I.E.), kromě toho je Šampionem krásy ČR, Slovenska, Maďarska, Srbska a Bosny a Hercegoviny a dokonce i Grandšampionem Slovenska a Srbska! Byl vyhodnocen jako nejkrásnější pes (BISS) Klubové výstavy ohařů Radošina 2023!! A mnohokrát také jako nejkrásnější pes v rámci skupiny a plemene.
     Ve svých 4 letech je již také zkušeným a spolehlivým krycím psem. Potomky má nejen na Slovensku (CHS Firehunter's a z Mariánskej záhrady) a v Česku (CHS Hunter of Larabel), ale i v Polsku (CHS Grey Silever Psy z Pasja). A už i jeho potomci začínají "vystrkovat růžky" a předvádějí skvělé výkony nejen na polích.      
 
 
break
break
 
break 
01.11.2021 

PRVNÍ ŠAMPION PRÁCE PRO GREYNIE

      A absolutní třešničkou na dortu letošní sezony se stal oficiálně udělený titul ŠAMPION PRÁCE SK pro Orkánka! Ten se stal zcela prvním naším odchovánkem, který tohoto vzácného a prestižního titulu dosáhl! Nemůžu být víc hrdá na to, co Natálka s Orkánkem dokázali! Moc děkuji!

 

break
26.10.2021 

ORCAN ŠAMPIONEM BOSNY A HERCEGOVINY

      A výstavní sezonu uzavřel pro změnu Orkánek, a to na tripple show Banja Luka. Po zisku 3x CAC + res. CACIB se stal Šampionem Bosny a Hercegoviny! Moc gratulujeme!

 

break
10.10.2021

MEMORIÁL J. KELLERSTEINA

      Závěr zkouškové sezony patřil Carrie, a ta ho parádně využila! Na CACTovém Memoriálu Josefa Kellersteina (VZ) předvedla krásnou práci, o čemž svědčí výsledek: I.cena 466/492 bodů, Nejlepší les!  Umístila se tak na velmi pěkné 5.příčce z 23 soutěžících a já jsem na ni náležitě pyšná! Celý víkend se nesl v přátelském duchu a my si užily tu skvělou atmosféru. Velké díky OMS Nymburk a MS Sadská za zorganizování!

break
02.10.2021

 SVĚTOVÝ "VÍKEND"

      Pár dní po tom velkém pracovním víkendu (Memoriál R.Jakoubka) se konala další historická událost - Světová výstava psů, která se v ČR pořádá jednou za mnoho desítek let (tentokrát myslím po 30 letech). Přidruženými akcemi této veliké a prestižní události byly speciální klubové výstavy snad všech plemen a také mezinárodní výstava Brněnka. A to jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít!
     Prvním "želízkem v ohni", které zasáhlo do bojů, byla Zara (Evelasting Hope for Greynie), která se jako jediná za Greynie účastnila právě výstavy Brněnka ve středu 29.9. S paničkou Romanou se předvedla ve třídě otevřené, kde jí jen těsně uniklo vítězství - od pečlivé a přísné rozhodčí Lucky Svobodové získala krásné hodnocení Výborná 2/5, res. CAC.
     Den nato se konala Sdružená výstava ohařů v Kroměříži, které se účastnilo 362 ohařů různých plemen, z toho 156 výmaráků. Tady už byla naše účast o poznání bohatší, stejně tak i naše výsledky! U paní rozhodčí Vojtekové (SK) se předvedli naši kluci: Orkánek (Everlasting Orcan of Greynie) si ve třídě otevřené vybojoval hodnocení Výborný 3/15!!! A matador Bond (A Wild And Free of Greynie) nastoupil ve třídě šampionů a odnesl si krásný res. CAC!!! Fenky posuzoval p. rozhodčí W. Burski (PL). Jemu se předvedla Zara a v neskutečně obsazené třídě otevřené (27 fen) si vybojovala hodnocení Výborná.         

     

     Greynie královnou dne se stala naše milovaná Rorynka. Ve svých 10 letech podruhé v životě nastoupila do třídy veteránů a naprosto ji opanovala, navzdory tomu, že mezinárodní konkurence byla obrovská! Stejně tak zabodovala i v závěrečných soutěžích, kde i mladší účastníci měli co dělat, aby jí stačili v jejím letu! S Pájou si vyběhaly nejprve nejlepšího veterána plemen a poté dokonce druhého nej veterána celé výstavy!! Konečné skóre tedy bylo Výborná 1/5, Best of veterans, res. BEST IN SHOW VETERAN!!!       
     Vrcholem výstavního maratonu se měla stát samotná Světová výstava psů v Brně, která výmarské ohaře přivítala v pátek 1.10. Posuzoval skvělý a velmi zkušený slovenský rozhodčí Ing. Jozef Jursa a jeho práci nebylo co vytknout. Konkurence v plemeni byla obrovská - 131 výmarských ohařů krátkosrstých (nejen) z celé Evropy!! Ale ani tak se naši odchovánci neztratili:
- Raulík / Brave Raoul de Greynie - Výborný / 14 ve třídě otevřené
- Orkánek / Everlasting Orcan of Greynie - Velmi dobrý / 9 ve třídě pracovní
- Bond / A Wild and Free of Greynie - Výborný / 13 ve třídě šampionů
- Lucky / Bromhund Sensation at Greynie - Výborný 4 / 5 ve třídě veteránů
- Zara / Everlasting Hope for Greynie - Výborná / 19 ve třídě otevřené 
  
     Třešničkou na dortu se ale stala opět naše babička Rorynka! Ani ve snu nás nenapadlo, že by na světovce mohla zopakovat obrovský úspěch ze včerejší speciálky! A ono se to stalo! V konkurenci dalších 5 krásných veteránek zaujala pana rozhodčího svým stále nepřekonatelným pohybem a vybojovala si vítězství nejen v rámci třídy, ale i v rámci plemene! Nově ji tedy zdobí titul Světový vítěz veteránů a Best of veterans!!! Rorynka se ve svém předchozím životě zúčastnila dvou světových (Salzburg a Budapešť) a jedné evropské výstavy (Brno) a vždy dosáhla nejvyššího výsledku v rámci své třídy. Její světová derniéra v Brně tedy její kariéru završila ve velkém stylu!!
     Na těchto výstavách se skvěle dařilo také potomkům našich chovných psů: Raulíkova dcera C's Iron Pepper Grey Marvel si na Speciální výstavě v Kroměříži vybojovala hodnocení Výborná 1/14, CAJC, Klubový vítěz mladých a BEST IN SHOW JUNIOR!!! Bondova dcera B's Mindhandler Aria Grey Marvel neskutečně zabodovala na téže výstavě ve třídě otevřené, kde zvítězila mezi 27 fenami a obdržela titul CAC!!     Všem výše jmenovaným ještě jednou mnohokrát gratuluji a našim odchovánkům moc děkuji za reprezentaci chovky! Jsem opravdu moc hrdá na každého z vás a stále mám obrovskou radost! Byly to skvělé dva dny s přáteli, na výborně zorganizovaných akcích a za krásného počasí. Vyvedlo se zkrátka úplně vše!       
break
20.9.2021

MEMORIÁL ROBERTA JAKOUBKA 2021

      Memoriál Roberta Jakoubka jsou prestižní mezinárodní všestranné zkoušky se zadáváním titulů CACIT a CACT, které pořádá Klub chovatelů výmarských ohařů pouze jednou za 5 let u příležitosti výročí svého založení. Není tedy snadné mít právě v tu dobu připraveného relativné mladého psa (plného sil), ale zároveň dostatečně vyzrálého a vychozeného, který by měl šance na této náročné soutěži uspět. Navíc dostat se na startovní listinu znamená splnit přísná nominační kritéria, kterými např. letos bylo absolvování všestranných zkoušek, a to ještě s poměrně vysokým počtem bodů. I proto pro mě tahle událost byla vždy něčím jako vzdálenou realitou, něčím, co se mě a mého chovu vůbec netýká. :)
     Je tedy asi pochopitelné mé nadšení, že letošního V.ročníku se mohli zúčastnit hned dva Greynie odchovánci a ten třetí - moje Carinka - zůstal hned pod čarou jako první náhradník. Těmi šťastnějšími byl náš zkušený Bond (A Wild and Free of Greynie) a naše letos vycházející dvouletá hvězda Orkánek (Everlasting Orcan of Greynie)! To byl ale teprve začátek...
     Memoriál se konal v dokonalých terénech kolem středočeských Lán. Pohádkový les, i když plný houbařů a turistů, náročná voda a hlavně rákosí, perfektní vojtěškové pole plné pernaté. Oba naši kluci začínali v sobotu v lese, v neděli je čekalo pole a voda. Oba zvládli perfektně první, společnou disciplínu přinášení lišky přes překážku, na chování na stanovišti pokračoval Bond v plném počtu, Orkánek za 3. Pak se kluci rozešli na různá stanoviště.
     Bond, u kterého páneček Kuba spoléhal hlavně na jeho bohaté zkušenosti z praxe a před memoriálem absolvovali jediný (slovy jediný) trénink v lese, pokračoval na barvě. A právě tady se to trochu projevilo na šoulačce i barvě samotné. Chybka vůdce znamenala trojku také na vlečce s liškou, nepochopení psa při slídění. I tak nástup na nedělní pole, kde jsme čekali bodový masakr, se skvělým skóre! Ale v neděli, kdy teploty klesly asi o 10°C a pršelo, se žádný masakr nekonal! Naopak! Až mi slza ukápla nad slovy rozhodčích o výborném zkušeném psu oddaném svému vůdci. Ano, kluci měli veliké štěstí na zvěř, přálo jim i počasí. Přesto ty čtyřky z takové soutěže zahřejí u srdce! Na malém poli jsme nečekali žádný problém a očekávání se potvrdila. Trochu nám trnulo při pomyšlení na poslední stanoviště - vodu. Celý víkend se nesly zvěsti o velmi obtížném rákosu... To se v Bondově případě potvrdilo v případě dohledávky kachny, kdy tak tak stihl časový limit pro trojku. Jinak nezaváhal a svou milovanou vodu vyčtyřkoval. Celkový výsledek tak dalece předčil veškeré sny, plány a cíle, kdy cílem bylo dojít a snem dojít v ceně.
I.cena, 460/492 bodů, 8.místo z 24 účastníků!!! Neskutečné!!! 

     Orkánek se točil o jedno stanoviště později, v sobotu tedy začínal na drobných disciplínách a přes barvy pokračoval na vlečky. A byl téměř perfektní! Panička Natálka se sice rozhodla neriskovat a nepředvést rozhodčím nacvičený oznam na barvě, ale přesto (nebo právě proto?? :)) dokončili les s pouhými dvěma trojkami - kromě již zmíněného chování na stanovišti také ze šoulačky. Pecka!! V neděli se ale již naplno projevila Orkánkova únava z předchozích týdnů. Již na prvním stanovišti - vodě - začal dělat chyby při přinášení, a to ho nakonec stálo I. cenu. Nepomohlo ani skvělé velké pole, kde se sice proběhl za bažantem až na sousední lán, ale i tak si vysloužil velké pochvaly od rozhodčích. Slova o velmi temperamentním a chuťovém mladém psu s vynikajícím hledáním zahřála u srdce i mě. Poslední stanoviště - malé pole - bylo pak velké drama, kdy se "lámal chleba" mezi I. a II.cenou. Bohužel, Orkánek si přinášení neopravil a nakonec to tedy byla II.cena, 444 bodů a 11.místo! Ale to, co zde znamená II. nebo III.cena, to na "obyčejných" všestrankách znamená cena I. a vysoko v bodech! Prostě neskutečný, neskutečný úspěch pro tohohle mladého divočáka a Natálku, která teprve sbírá zkušenosti!!

    

     Oba kluci mě naplnili obrovskou hrdostí a pýchou. Memoriál z 24 startujících dokončilo 14, z toho 9 v I.ceně, 4 v II.ceně a 1 v ceně III. Mít dva odchovánky v jednom ročníku a oba úspěšné, to je opravdu z říše snů! Bonďák, jehož majitelé na začátku striktně odmítali cokoliv společného s lovečinou a začali s ní až téměř ve 2 letech jeho věku! :) Orkánek, mladý a nezkušený pes, stejně jako jeho panička! Stále tomu nemůžu uvěřit.. Obrovská gratulace a ještě větší díky jim oběma!  

break
15.09.2021

NESKUTEČNÝ ORKÁN ŠAMPIONEM PRÁCE!!!

      Stále ješte se nejsme schopni vzpamatovat z neuvěřitelné pracovní jízdy, kterou nám v posledních týdnech předvedl Orkánek a jeho panička Natálka!!!
     Poslední srpnový víkend se spolu zúčastnili dvoudenního Poháru Klubu chovatelov weimarských stavačov ve slovenských Malých Levároch. A znovu se potvrdila jejich pečlivá příprava, ale i fakt, že na klubových akcích jim přeje štěstí. Jak sobotní podzimní zkoušky, tak nedělní vodní práce vyhráli, a to v I.ceně a vysoko v bodech (JSS 248/248, vodní práce 101/108). Získali tak nejen pohár Klubového vítěze, ale také - již svůj druhý - titul CACT

    Hned další víkend si nenechali ujít mezinárodní zkoušky pole + voda se zadáváním titulů CACIT a CACT ve slovenské Bábě. Ani tady nezaváhali, předvedli parádní výkon a dosáhli vynikajícího výsledku I.cena, 248 bodů, CACT, 3.místo!!!! Tímto okamžikem splnil dvouletý Orkánek veškeré podmínky pro udělení titulu SLOVENSKÝ ŠAMPION PRÁCE!!!! Nikdy se mi ani nesnilo o tom, že by to toto nějaký můj odchovánek mohl dokázat! A už vůbec ne to štěndo, co šlo na Slovensko k dvěma ještě skoro puberťákům, jejichž zkušenosti s loveckou kynologií byly takřka nulové... Prostě - jsem v šoku ještě teď a strašně, strašně moc děkuji Natálce a Samovi, že tohle s Orkánkem dokázali! Mají můj neskonalý obdiv! 

       Bohužel, ale i bohudík se hned další víkend konal prestižní slovenský Memoriál Jozefa Kadlece. Bohužel proto, že Orkánek už opravdu potřeboval pořádný odpočinek. Bohudík proto, že i přesto, že z únavy začal dělat chyby, tento náročný a přísně posuzovaný memoriál úspěšně dokončil, a to ve III.ceně a s 426/500 body! Byla to pro tento tandem zkouška ohněm a veliká zkušenost, nicméně poradili si nejlépe, jak mohli! A potvrdili, že jsou skutečně šampiony!!! Moc a moc gratulujeme!!  

break
 

TOPlist

© 2014 Greynie kennel - All rights reserved!
webdesign by Anima Animal